NYA PERSPEKTIV

Medium

Blogg

Medveten närvaro?

2015-10-27

 

Vi slänger oss ofta med uttryck som just ”medveten närvaro”, att vara i nuet, mindfullness… Men vad är det och vad betyder det?

Jag började städa bort vardagens energitjuvar för ett par veckor sedan, sådant som sänker min energi och inte är gynnsamt för mig. Först ut var att se på nyheter en gång per vecka istället för en gång per dag, samtidigt bytte jag radio mot musik jag själv valt i bilen. Nyhetsflash jag knappt var medveten om att jag hade i mobilen, brände plötsligt i ögonen och jag insåg att den måste väck! Hur galet är inte det, att få rubriker med elände med jämna mellanrum, hela dagarna? Vad gör det med oss?

 Jag frågar mig varje dag: är det här bra för mig? Medvetenhet är nyckeln till allt.

Jag vaknar på morgonen. Det första jag gör är att omsluta mig med ljus och jag tänker att jag väljer glädje idag. Eller kraft, eller tålamod, eller vad jag för dagen behöver, men glädje väljer jag oftast. Medveten närvaro- vad tänker jag? Vad vill jag?

Jag tittar kanske ut, ser att det är mörk och regnar. Min första spontana tanke är: Usch!!! Medveten närvaro: jag reflekterar över mitt ”usch”: Aha, jag behöver vara vaksam på hur mörkret påverkar mitt humör, okej, jag konstaterar att det är mörkt och att det regnar och att jag inte tycker om det- men jag kan välja hur jag tänker om det. Och jag är medvetet medveten om vad jag tänker och känner just här och just nu. Jag har val: Jag kan mata mig själv med negativa tankar om mörkret och regnet och konstatera att ”fy, vad jag blir på dåligt humör och nu kommer det vara mörkt och bedrövligt till mars”. Jag kan också välja att mata mig med andra tankar: Okej, nu är mörkret här. Vad bra att jag uppmärksammar att jag är känslig för mörkret, då kan jag aktivt fokusera på att göra saker jag mår bra av och min medvetna närvaro i nuet ger mig möjlighet till att reflektera i nuet- och acceptera känslan- okej, det är så här jag känner. Jag väljer själv hur jag handlar utifrån det jag känner. Gräver ner mig – eller ”gillar läget” och fortsätter med mitt liv. Och nej, livet blir inte glass och ballonger bara för det, jag gillar inte mörker. Men min aktiva medvetenhet ger mig tillfälle att uppmärksamma mig själv i nuet – och därmed finna verktyg för att göra situationen bättre istället för sämre.

Medveten närvaro kan vara som häromveckan: Jag sitter och kör till jobbet tidigt på morgonen. Jag vaknade tidigare på morgonen och kände mig lite trött, men okej. På radion talar de om nya rasistiska dåd och jag blir in i själen ledsen och energin rinner av mig. Då fick jag nog. Ingen radio i bilen på morgonen! Jag är oerhört samhällsintresserad, engagerad och vill vara insatt i vad som händer – men jag måste ta kontroll över hur jag får informationen! Jag avsätter tid, när jag ska titta på vilken sändning och när jag ska läsa vad. Att låta nyheter anfalla mig i öronen från radion eller via ögonen genom nyhetsflash i mobilen, det funkar inte om jag ska må bra och hålla min energinivå högt – det inser jag när jag medvetet reflekterar över den känsla jag får i bilen. Hur mådde jag för fem minuter sedan? Hur mår jag nu? Vad hände däremellan? Kan jag påverka det? Hur? Okej- action!

Glöm inte att du är medskapare i och av verkligheten!

Antal kommentarer: 1

2015-10-27 14:16:29 - Johanna HUltin, E-postadressen är dold, www.soulrelease.nu

Så sant, och viktigt. <3 Själv slutade jag tvångsmata mig med nyheter under det sena 90-talet. Världens smärta var fram till dess något jag alltid bar, som en våt, tung yllefilt runt axlar och bröstkorg, jag KÄNDE bokstavligen smärtan från en hel världs varelser (eviga) lidande. Att börja ransonera och ta kontroll över hur, var och när jag tar in information om omvärlden - UTAN att förneka eller utesluta den! - är kanske ett av de viktigaste stegen mot ett varande i balans jag har tagit. Ett av många. Vi kan välja varje dag vilken inre del av oss själva vi ska mata, kanske är det till och med vår skyldighet, ett delsteg mot den "helare" värld vi alla säger oss längta efter? (star)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)