NYA PERSPEKTIV

Medium

Blogg

Vila och återhämtning

2015-06-29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommaren är här på riktigt, även om det nu varit lite kyligare än många önskar. För mig är sommaren en tid för återhämtning och energipåfyllnad, ju mer sol, ljus och grönskande natur jag får, desto bättre rustad är jag för de kommande två årstiderna. Jag hämtar energi av promenader och träning, av att umgås med människor jag tycker om. Jag vilar genom att läsa böcker, en kväll i soffan framför tv:n eller sitta i solstolen på min älskade altan.

Jag har två jobb, jag är anställd och egen företagare. Jag går kontinuerligt på utbildning av olika slag, jag jobbar ständigt med min egen utveckling. Min upplevelse är att jag får massor av energi av mitt arbete med det jag gör i mitt företag – att leda meditationer, jobba med andevärlden, jag är pigg som en lärka efteråt. Men självklart måste jag vila och återhämta mig! Jag är helt ledig från båda mina jobb och alla utbildningar i tre sammanhängande veckor i sommar- nödvändigt och jätteskönt. Min sista semestervecka kombinerar jag med utbildningsdagar i Göteborg, men får också utrymme för ledighet och vila.

Återhämtning kan ske på olika sätt, det måste inte innebära att tillbringa två veckor i en hängmatta. Våra liv så ser så olika ut, vi tycker om olika saker och har olika gott om tid och olika möjligheter. Men återhämtning behöver vi, både kroppslig och psykisk/mental och själslig.

”Jamen, jag fixar inte riktigt att slappna av, faktiskt. Jag mår sämre av det, en massa jobbiga tankar och känslor kommer upp och jag märker att jag mår bättre när jag håller igång”. Det är inte sällan människor upplever det så, vi är vana att hålla ett (alltför) högt tempo och inte ge oss tid att stanna upp låta tankarna och känslorna komma fram. Vi stiger upp, jobbar, facebookar, läser tidningen, tittar på tv, går ut en promenad med lurar i öronen och lyssnar på musik, tittar på tv, läser bok, städar och kör igång musik på hög volym, spelar lite tv/datorspel, går och lägger oss och har radion på lite för att det är lättare att somna då.

Jag träffar människor varje dag som aldrig är i stillhet, aldrig i tystnad. Som måste facebooka samtidigt som de promenerar med lurar i öronen – ”jag måste utnyttja tiden maximalt”.

När man då sätter sig ner i tystnad och stillhet, då kommer ett obehag sakta smygande. Rastlöshet. Stress. Tankarna far och kanske hinner man sträcka sig efter mobilen tre gånger de första trettio sekunderna för att meddela någon något man kom att tänka på eller för att sätta på den där låten. Frustration. Man kanske sitter där och blir förbannad till och med. Eller efter en minut, när man blundat och andats lugnt och det där obehaget kanske gett sig tillkänna, då kanske tårarna börjar rinna. Men jag är ju inte ledsen!? Eller? Där flyger man kanske upp och fnyser ”Det här är ju löjligt!” och så kör man igång Spotify och vattnar blommorna.

Eller så gör man inte det. Man kan välja att sitta med det där obehaget. Irritationen. Ilskan. Frustrationen. Tårarna. Kanske alltihop samtidigt. Kanske kommer det ett inre leende, en känsla av frid och stillhet och välmående. Njutning av stunden. Tacksamhet. Oj. Vad händer?

Jag lyssnar på min själ. Låter mina känslor visa sig för mig. Jag värderar dem inte, trycker inte ner dem.  Jag sitter tillsammans med dem, accepterar att de finns där. Varje känsla är min. Varje känsla är okej - om än obehaglig ibland. Skrämmande, otäck, kanske, men aldrig någonsin farlig. Och den värsta av dem alla, ångest, även den klingar av efter 90 sekunder - om du sitter med den och är med den utan att värdera.

Är det då bara jobbiga känslor som kommer upp?? Inte alls, men är du ovan vid att sitta i stillhet så blir det kanske så till en början, helt enkelt för att det är de känslorna man gärna flyr ifrån i vardagen...

Det är i stillhet och bara då, du lyssnar till din själ. Det är så vi kommer i kontakt med oss själva. Och hur ska du veta vem du är och vad du vill egentligen, om du aldrig lyssnar?

Och om inte du vet vem du är och vad du vill och känner, vem ska då veta det?

 

Ta hand om dig! Njut av stillheten och vilan :-)

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)